وزیر بهداشت با بیان اینکه بیماری‌های واگیر در کشور ما شکست سنگینی خوردند، گفت: در همان زمان فکر کردیم تا چه زمانی قرار است به بیماری های واگیر بپردازیم و چه زمانی به بیماری‌های غیرواگیر خواهیم پرداخت.

به گزارش مرور نیوز،  سعید نمکی ، وزیر بهداشت در مراسم تقدیر از دست اندرکاران بسیج ملی فشار خون، با تشکر از همه افراد و سازمان هایی که برای اجرای این کمپین تلاش کردند، با اشاره به خاطراتی از خودش در معاونت بهداشتی ۳۰ سال قبل، اظهار کرد: ۳۰ سال پیش بود که یک جوان پرشور و عاشق خدمت به مردم را از کویر کاشان به هبوط تهران تبعید کردند. این جوان در تهران در یک بروکراسی بسیار در هم‌تنیده شروع به همکاری کرد. به تدریج دلش را به یارانی که بسیاری از آنها امروز در بین ما نیستند، گرم کرد. در آن زمان با کوله باری از بیماری های واگیردار مواجه بودیم. اولین روزها در وزارت بهداشت فقط با ۵۰ مورد وبا در شهر قم و موج سنگینی از مالاریا در جنوب شرق کشور مانند جنوب کرمان، استان خوزستان و... مواجه بودیم. این بار سنگین ما را وامیداشت تا به مبارزه با بیماری‌های واگیردار مهم مانند سرخک، فلج اطفال و کزاز و... بپردازیم. بر همین اساس طرح ضربتی مقابله با مالاریا را هم اجرایی کردیم؛ چراکه به شدت با مالاریا به ویژه از نوع مقاوم به درمان مواجه بودیم.

* بیماری‌های واگیر در کشور ما شکست سنگینی خوردند

وی با بیان اینکه در این زمان بیماری‌های واگیر در کشور ما شکست سنگینی خوردند، افزود: در همان زمان فکر کردیم تا چه زمانی قرار است به بیماری های واگیر بپردازیم و چه زمانی به بیماری‌های غیرواگیر خواهیم پرداخت؛ چرا که یکی از مشکلاتی که کشورهای مختلف بعد از درآمدن از چاله بیماری های واگیر دچار آن می‌شودن، افتادن به چاه عمیق بیماری های غیرواگیر است. در همان ۳۰ سال پیش با این دورنگری، اداره کل بیماری های غیرواگیر را ایجاد کردیم؛ چرا که با روزمرگی نمی توان مملکت را اداره کرد.

نمکی ادامه داد: بر همین اساس در این اداره کل با ۴ بیماری مهم پرفشاری خون، دیابت، حوادث جاده‌ای و بهداشت روان کار را شروع کردیم و یک روانپزشک را بر ریاست این اداره گذاشتیم؛ چرا که سلامت روان برایمان به عنوان یکی از گرفتاری‌های پرچاله در حوزه بیماری‌های غیرواگیر بسیار پر اهمیت بود. بر همین اساس چند سال بعد این جوان نسبتا کم تجربه، بعد از حدود ۲۵ سال به سازمان برنامه بودجه آمد و با نظام بودجه ریزی و برنامه ریزی هم در کنار برادر عزیزش آقای دکتر نوبخت آشنا شد و بعد با یک نگاه برنامه ای به وزارت بهداشت آمد. یعنی یک تبعید دیگر علی رغم میل باطنی‌اش.

وزیر بهداشت با اشاره به ورودش به وزارت بهداشت، گفت: بعد از مطالعه روند بیماری‌ها و مرگ و میرها دیدیم که ۳۸۰ هزار مرگ سالانه در کشور داریم که  ۳۱۳ هزار مورد به دلیل بیماری های غیرواگیرند و در بین آن‌ها حدود ۱۰۰ هزار مرگ به دلیل پرفشاری خون به عنوان قاتل خاموش هستند. به همین دلیل ما با دوستان اولویت‌های جدید را برنامه ریزی کردیم.

* تعداد تخت های دیالیز ۵ تا ۱۰ برابر افزایش پیدا کرده است

نمکی تاکید کرد: ما تا چه زمان می خواهیم تخت بیمارستانی و تخت مراقبت های ویژه اضافه کنیم؟. گرچه باتلاق گرفتاری مردم در کمبود تخت های بیمارستانی در مناطق کمتر برخوردار باید مورد توجه باشد. شاید خبر نداشته باشید که در حاشیه تهران جمعیتی بالغ بر یک و نیم میلیون نفری یک تخت بیمارستانی نداشتند و این باید اولویتمان باشد. اما اگر ۳۰ سال گذشته را مرور کنیم می‌بینیم که تعداد تخت های دیالیز ۵ تا ۱۰ برابر به دلیل نارسایی کلیوی ناشی از دیابت و فشار خون افزایش پیدا کرده است و همچنان درخواست تخت داریم.

نمکی افزود: بر همین اساس ضمن توسعه زیرساخت های مورد نیاز نقاط کمتر برخوردار، روند بیماری زایی و عوارض ناشی از بیماری های غیر واگیر را کاهش دهیم. در این زمینه فشارخون را انتخاب کردیم؛ چرا که مرگ و میر بالایی منتسب به فشار خون داریم؛ به طوری که ۴۰ درصد مبتلایان فشارخون از بیماری خود آگاهی نداشتند و آنهایی هم که‌ می‌دانستند، حداکثر ۴۰ درصدشان درست دارو مصرف می‌کردند و ۶۰ درصد  مبتلایان یا دارو نمی‌خوردند یا درست دارو مصرف نمی‌کردند که این زنگ خطر بزرگ برای سیاستگذاران نظام سلامت بود.

وزیر بهداشت گفت: برآوردمان این بود که ۲۰ میلیون نفر از جمعیت ۳۰ تا ۷۰ ساله که بالغ بر ۴۰ میلیون نفر بودند را غربالگری کنیم که دستاورد عظیم ما غربالگری ۳۰ میلیون نفر در بسیج ملی کنترل فشار خون بود.