در جریان جلسه 135 شورای تخصصی تحول و ارتقاء علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی به ریاست دکتر غلامعلی حداد عادل سرفصل ها و برنامه درسی رشته اقتصاد در مقطع کارشناسی تصویب شد.

به گزارش مرور نیوز، در ابتدای این جلسه دکتر حداد عادل ضمن تبریک فرارسیدن بعثت پیامبر گرامی اسلام (ص) اعلام کرد: دکتر داوود حسین پور عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی جایگزین دکتر جمشیدیها به عنوان معاونت کارگروه‌های دبیرخانه شورای تحول و ارتقای علوم انسانی شده‌اند و همچنین حجت‌الاسلام ‌و المسلمین دکتر کاظمینی نیز جایگزین حجت‌الاسلام‌ و المسلمین دیانی در معاونت ارتباط با حوزه‌های علمیه شده‌اند.

در ادامه این جلسه، بررسی سرفصل‌های آموزشی و برنامه درسی رشته اقتصاد در مقطع کارشناسی در دستور کار قرار گرفت و حجت‌الاسلام‌ و المسلمین دکتر مصباحی مقدم، رئیس کارگروه اقتصاد شورای تخصصی تحول و ارتقاء علوم انسانی گزارش از فعالیت‌های این کارگروه ارائه کرد.

وی در تشریح عملکرد چهارساله کارگروه فوق‌الذکر گفت: عده‌ای از اساتید رشته اقتصاد در دانشگاه‌های کشور، اصولاً به موضوع «اقتصاد اسلامی» و امکان تحقق این هدف معتقد نیستند و یا بی‌تفاوت هستند.

عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق (ع) افزود: در ترکیب کارگروه اقتصاد سعی شده تا اساتیدی به کار گرفته شوند که تمایل و اعتقاد به بازنگری و تحول در این رشته را داشته باشند.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین مصباحی مقدم با اشاره به برخی ضعف‌های این رشته درسی ادامه داد: بعضی از متون آموزشی و کتب درسی این رشته که در دانشگاه‌های کشور تدریس می‌شوند از نظر علمی منسوخ‌شده به حساب می‌آیند و این نقیصه باید برطرف شود.

وی افزود: در کنار این ضعف معطوف نبودن مسائل مطرح شده در این رشته به سمت‌وسوی حل مشکلات اقتصادی کشور اهم باید بر الزامات این بازنگری اضافه کرد.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: ترکیب کارگروه اقتصاد از 23 عضو هیئت علمی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزشی و پژوهشی معتبر کشور با مدارج علمی بالا شکل‌گرفته است.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین مصباحی مقدم با اشاره به تشکیل جلسات متعدد این کارگروه گفت: بیش از 80 جلسه در کارگروه اقتصاد با حضور اساتید مبرز این رشته تشکیل شده و کار با بررسی علم همه جوانب موضوع پیش رفته است.

وی همچنین از ریاست محترم دبیرخانه شورای تحول برای تشکیل این جلسات و پشتیبانی همه‌جانبه از آن تشکر کرد.

پس از سخنان رئیس کارگروه اقتصاد شورای تخصصی تحول و ارتقاء علوم انسانی، دکتر مسعود درخشان، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی به تشریح سرفصل‌های آموزشی و برنامه درسی تدوین شده پرداخت.

وی با تشریح خوشه‌بندی و تقسیم موضوع سرفصل‌های درسی این رشته گفت: با توجه به تنوع و تکثر این دسته‌بندی، همه دانشگاه‌های کشور ملزم به ارائه این سرفصل‌ها نیستند و با توجه به بضاعت علمی خود دروس را ارائه خواهند کرد.

دکتر درخشان در ادامه با اشاره به تأثیرپذیری این سرفصل‌ها از مختصات اقتصاد کشور افزود: فی‌المثل با توجه به نقش نفت در درآمد کشور، سرفصل درسی اقتصاد نفت و انرژی در این سرفصل‌ها گنجانیده شده است.

در ادامه جلسه دکتر علیزاده از اعضای کارگروه اقتصاد گزارشی از نحوه توزیع و آمایش رشته‌های اقتصاد در سطح کشور و تحلیل محتوای دروس این رشته ارائه کرد.

در ادامه جلسه، اعضای شورای تخصصی تحول و ارتقاء علوم انسانی به بیان نظرات و پیشنهادهای خود پرداختند، که اهم آن به شرح ذیل است: در نظر گرفتن مطالعات میان‌رشته‌ای به علت پیوستگی رشته اقتصاد با سایر رشته‌های علوم انسانی، تجدید نظر در برخی خوشه‌های درسی، توجه بیشتر به ریاضیات و آمار، تأکید بر حذف گرایش‌ها در این رشته درسی در مقطع کارشناسی، در نظر گرفتن توانایی‌ها و قابلیت‌های دانشگاه‌های کشور در اجرای این برنامه درسی، زمینه‌سازی برای اجرای شدن نظریات اقتصادی اسلامی و بومی، مانند بانکداری اسلامی و لحاظ کردن آمایش سرزمینی در دایر کردن این رشته درسی.

به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، پس از ارائه نظرات اعضای شورای تخصصی ارتقاء و تحول علوم انسانی، و رأی مثبت آنان به کلیات این سرفصل‌های آموزشی و برنامه درسی، بررسی جزئیات به جلسه آینده موکول شد.