رئیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره کشور، با بیان این که 80 درصد از بار سلامت بر عهده روان شناسان است،‌گفت: در سلامت جسمانی نیز باید از حضور متخصصان حوزه سلامت روان که بخشی از آن ها روان شناسان و مشاوران هستند، بهره گرفت.

به گزارش مرور نیوز به نقل از سازمان نظام روان شناسی و مشاوره کشور، عباسعلی اللهیاری در مراسم اهدای پروانه اشتغال حرفه ای به 75 روان شناس، با تاکید بر ضرورت توجه به سلامت روان در کشور اظهار داشت: با اقتدار اعلام می کنیم که 80 درصد از بار سلامت بر عهده روان شناسان و مشاوران است، حتی در بحث سلامت جسمانی نیز باید از حضور متخصصان حوزه سلامت روان که بخشی از آن ها روان شناسان و مشاوران هستند، بهره گرفت.

وی افزود: ممکن است فردی سالیان متمادی برای درمان اختلالات گوارشی به پزشک مراجعه کند و با وجود مصرف دارو بیماری اش چندین بار عود کند. ‌دلیل این امر نبود بهره مندی از مهارت مقابله با استرس است که موجب ابتلای مجدد به بیماری می شود. 

رئیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره کشور با اشاره به جلسه سه شنبه، 4 آبان سال جاری اعضای شورای مرکزی این سازمان با اعضا کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، گفت: در این جلسه بر اهمیت استفاده از روان شناسان و مشاوران در بهبود سلامت شهروندان در ابعاد جسمانی، روانی و اجتماعی تاکید شد.

وی ادامه داد: ضرورت بهره گیری از روان شناسان و مشاوران برای برخورداری از سلامت شهروندان با این نگاه که افکار و باورهای غیر منطقی، مشکلات در رابطه اجتماعی را نمی توان با دارو یا جراحی درمان کرد، بیش از پیش آشکار می شود.

رئیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره کشور، تصریح کرد: این که پزشکان را متولیان صرف سلامت در کشور بدانیم مردود است.

**نقش روان شناسان و مشاوران در کاهش آسیب های اجتماعی مانند طلاق

وی با تاکید چند باره بر حضور روان شناسان و مشاوران در ارائه خدمات روان شناسی و مشاوره ای، اظهار داشت: در حوزه سلامت اجتماعی نقش روان شناسان و مشاوران در مباحثی مانند هویت اجتماعی و حل معضل طلاق بسیار موثر است.

وی افزود: برای کسب گواهی نامه رانندگی باید مهارت آن توسط متقاضی آموخته شود، اما برای زندگی، مهارتی در نظر نمی گیریم تا از طریق آموزش آن به شهروندان، آن ها را برای رویارویی با مشکلات زندگی آماده کنیم. 

اللهیاری بیان داشت:‌ همان طور که به نوجوانان 18 ساله نمی توان با صحبت کردن یا دعوت به مطالعه آموخت که رانندگی کند، به صرف صحبت یا مطالعه نمی توان مهارت های زندگی را به کسی یاد دهیم بلکه باید این مهارت ها توسط روان شناسان و مشاوران به شهروندان آموزش داده شود.

**اشکال اصلی لایحه «سلامت روان»، توجه صرف به بیماران حاد روانی است

رئیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره کشور، با تببین اشکالاتی که در لایحه سلامت روان وجود داشت، گفت: در لایحه سلامت روان صرفا بیماران حاد روانی در نظر گرفته شده اند حال آن که سلامت روان موضوعی است که پیشگیری، مداخله و ارتقا جزیی از آن هستند.

این متخصص حوزه سلامت روان، تاکید کرد: در نظر گرفتن بیماران حاد روانی در لایحه سلامت روان حلقه معیوبی است که باید از آن عبور کنیم.

رئیس پیشین کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس، یادآور شد: به اعضا کمیسیون بهداشت مجلس اعلام کردم که اگر به داد مردم نرسیم، مردم از درون فرو می پاشند. ما برای پیشگیری از این معضل نیاز به تقویت روان شناسان و مشاوران متخصص و متعهد به مبانی اسلامی و ایرانی داریم.

وی با هشدار نسبت به جذب افراد جامعه به رمالان و عرفان های کاذب، گفت: در صورت تقویت نکردن روان شناسان و مشاوران متخصص و متعهد به مبانی اسلامی و ایرانی، مردم به افراد غیر متخصص مانند رمالان و عرفان های کاذب و نوظهور روی می آورند که به طور قطع موجب ایجاد مسائل امنیتی برای کشور شده و افراد را متلاشی می کند.

رئیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره کشور، ادامه داد: ممکن است در هر صنفی فردی خطا کار وجود داشته باشد، اما این که تمام آن جامعه و صنف را محکوم کنیم جفایی بزرگ است. کسانی که جامعه روان شناسی و مشاوره را به جرم خطای یک نفر محکوم می کنند، خیانت کرده اند. نباید اعتماد مردم را از بین برد.

**سهم سلامت روان از بودجه سلامت کمتر از 3 درصد است

رئیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره کشور، گفت: سهم سلامت روان از بودجه سلامت کمتر از 3 درصد است که آن هم برای بیماران بستری در نظر گرفته می شود در حالی که 97 درصد دیگر صرف سلامت جسمانی می شود. این در حالی است که سلامت روان حدود 85 درصد از کل سلامت را به خود اختصاص داده است.

وی با بیان مطالعه تطبیقی که بین ایران و سایر کشورها در تخصیص بودجه سلامت صورت گرفته است، اظهار داشت: فرانسه 76 درصد از بودجه سلامت خود را برای سلامت روان در نظر گرفته است در حالی که طبق آمار این رقم در کشور ما کمتر از 3 درصد و برای بیماران بستری است.

**ارائه خدمات روان شناسی و مشاوره ای به مصرف کنندگان مواد مخدر، بزرگ ترین حلقه مفقوده

نماینده ادوار ششم و هفتم مجلس شورای اسلامی، ارائه خدمات روان شناسی و مشاوره ای به مصرف کنندگان مواد مخدر را بزرگ ترین حلقه مفقوده در این راستا عنوان کرد و گفت: پس از قطع وابستگی جسمانی به مواد مخدر اگر مصرف کننده این مواد تحت حمایت مددکاری، اجتماعی و روان شناسی قرار نگیرد با همان ضعف وارد جامعه شده و ممکن است دوباره به جمع مصرف کنندگان بازگردد.

رئیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره کشور، تصریح کرد: باید به نقطه ای برسیم که شهروندان مان آن قدر به مهارت های زندگی مجهز شده باشند که با وجود دسترسی به مواد مخدر به این بلای خانمان سوز مبتلا نشوند.

وی افزود: برای سلامت روانی، اجتماعی بودجه در نظر گرفته می شود، اما بر آن نظارت نمی شود.

رئیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره کشور، بررسی صلاحیت حرفه ای اعضا سازمان و ارتقای علمی آن ها را جزو وظایف اصلی این سازمان برشمرد و از نگاه مثبت مجلس و دولت نسبت به خدمات روان شناسی و مشاوره ای خبر داد.

وی با تاکید بر لزوم نظارت سازمان نظام روان شناسی و مشاوره بر روان شناسان و مشاوران، تصریح کرد: اگر وزارت بهداشت خود را مسئول سلامت روان می داند باید بحران سلامت را نیز بپذیرد. اگر قرار است صدور پروانه اشتغال حرفه ای از سوی چند مرکز باشد، مسئولیت اش نیز با سازمان نظام روان شناسی و مشاوره کشور نیست، چرا که سازمان تنها در برابر روان شناسان و مشاورانی مسئولیت دارد که به آن ها طبق قوانین سازمان، پروانه اشتغال حرفه ای داده باشد.

**ایجاد شعبه ویژه رسیدگی به جرایم مربوط به روان شناسان و مشاوران

وی از ایجاد شعبه ویژه ای برای رسیدگی به جرایم مربوط به روان شناسان و مشاوران در کشور خبر داد و افزود: همان طور که در صورت بروز صدمه یا فوت ناشی از قصور پزشکان، افراد غیر پزشک نمی توانند نظر کارشناسی دهند، در مورد جرایمی که به روان شناسان و مشاوران درباره مسائل حرفه ای وارد می شود حتما باید از نظر کارشناسی روان شناسان و مشاوران برای اثبات یا رد اتهامات ناشی ار آن استفاده کرد.