تهران- ایرنا- مدیر کل سابق امور اوپک وزارت نفت با بیان اینکه توافق نانوشته ای در میان اعضای اوپک و سایر تولیدکنندگان برای نفت بشکه ای 55 تا 60 دلار وجود دارد، گفت: بیشتر اعضای اوپک موافقت خود را با تمدید طرح کاهش تولید نفت برای 6 یا9 ماه دیگر اعلام کرده اند.

به گزارش مرور نیوز «مهدی عسلی»، درباره برگزاری نشست 172 اوپک که قرار است فردا (پنجشنبه) در وین برگزار شود، بیان داشت: در نشست ماه نوامبر (اوایل آذرماه) 2016، طرح کاهش یک میلیون و 200 هزاربشکه ای تولید نفت اوپک به تصویب رسید و بررسی ها نشان می دهد اوپک حتی بیشتر از تعهد خود، تولید را کاهش داده است.
مدیر کل سابق اموراوپک و مجامع انرژی وزارت نفت با بیان اینکه میزان عمل به تعهدات توسط تولیدکنندگان غیر اوپک، حدود 50 درصد بوده است، اضافه کرد: همچنین تولید نفت آمریکا در ماه های اخیر افزایش یافته و بنابراین، قیمت ها آنگونه که در ابتدا انتظار می رفت، بالا نرفت.
این کارشناس ارشد بازار نفت ادامه داد: تمدید طرح کاهش تولید نفت (فریز) به همراهی بیشتر تولیدکنندگان غیراوپک و افزایش قیمت نفت به محدوده بشکه ای 55 تا 60 دلار کمک می کند.
وی با بیان اینکه افزایش شدید قیمت نفت، به سود اوپک نیست، گفت: در صورت افزایش قیمت ها، نفت های نامتعارف در آمریکای شمالی و سایر مناطق که هزینه تولید بالایی دارند، دارای صرفه اقتصادی شده و روانه بازار می شود.
مدیر کل سابق امور اوپک و مجامع انرژی وزارت نفت بیان داشت: افزایش تولید نفت های نامتعارف باعث عرضه بی رویه و ایجاد نفت مازاد در بازار شده و در نتیجه پس از مدتی، باعث کاهش و سقوط قیمت ها خواهد شد.
این کارشناس ارشد بازار نفت با بیان اینکه نفت بشکه ای 55 تا 60 دلار قیمت مناسب نفت است، افزود: این محدوده قیمتی، علاوه بر ایجاد تعادل در بازار، جلوی رشد عرضه نفت های نامتعارف را می گیرد.
به گفته عسلی ، توافق نانوشته ای در میان اعضای اوپک و سایر تولیدکنندگان غیراوپک برای نفت بشکه ای 55 تا 60 دلار وجود دارد.
وی به کاهش تاثیرگزاری اوپک بر بازار نفت اشاره کرد و گفت: در سال های گذشته، اوپک با کاهش و یا افزایش تولید خود می توانست بازار جهانی نفت را مدیریت کند، اما تولید نفت های نامتعارف و افزایش ورود بازیگران جدید به تدریج این تاثیرگزاری را کاهش داد.
مدیر کل سابق اموراوپک و مجامع انرژی وزارت نفت تاکید کرد، پیش از این، افزایش قیمت نفت به سود اوپک بود، اما اکنون بالا رفتن قیمت نفت، باعث تولید نفت های نامتعارف و کاهش سهم نفت اوپک در بازار می شود.

دلایل همراهی عربستان با طرح کاهش تولید نفت
این کارشناس ارشد بازار نفت درباره دلایل موافقت عربستان با تمدید طرح کاهش تولید، گفت: برخی کارشناسان معتقدند کاهش قیمت در سال های اخیر، باعث کسری بودجه شدید عربستان شده است، بنابراین این کشور تمایل دارد که قیمت نفت بالا برود.
مدیر کل سابق اموراوپک و مجامع انرژی وزارت نفت ادامه داد: گروهی دیگر از کارشناسان نیز می گویند عربستان اکنون قادر به افزایش تولید نفت نیست، بنابراین از طریق توافق اوپک، قصد دارد میزان تولید همه تولیدکنندگان را ثابت نگاه دارد و مانع از این شود که این کشورها سهم خود را در بازار افزایش دهند.
عسلی اضافه کرد: بدین ترتیب عربستان فرصت خواهد یافت تا با سرمایه گذاری، ظرفیت تولید نفت خود را برای آینده، افزایش دهد.
وی با بیان اینکه دلیل دیگر همراهی عربستان با کاهش تولید، عرضه سهام شرکت آرامکو است، گفت: عربستان در نظر دارد که سهام شرکت نفتی خود (آرامکو) را از سال 2018 به فروش برساند، بنابراین اگر قیمت نفت بالا برود، نرخ سهام این شرکت نیز در بازار رشد کرده و می تواند با قیمت بالاتری سهام این شرکت را فروخته و درآمدزایی کند.
عسلی به سفر اخیر دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا به عربستان اشاره کرد و ادامه داد: در این سفر، شرکت های نفتی آمریکایی با ریاض، قراردادهای بزرگ نفتی امضا کردندکه نشان می دهد این کشور قصد دارد ظرفیت تولید خود را افزایش دهد.

موافقت اعضای اوپک با کاهش 1.8 میلیون بشکه ای تولید بعید است
مدیر کل سابق اموراوپک و مجامع انرژی وزارت نفت درباره احتمال موافقت اعضای اوپک با کاهش روزانه 1.8 میلیون بشکه به جای کاهش 1.2 میلیون بشکه ای، گفت: برای جلب نظر همه اعضای اوپک برای کاهش روزانه 1.2 میلیون بشکه ای تولید نفت، ماه های طولانی مذاکره و رایزنی شد و رفت وآمدهای بسیاری انجام شد تا در نهایت به نتیجه رسید.
عسلی افزود: بنابراین، بعید است اعضای اوپک با طرح کاهش روزانه 1.8 میلیون بشکه ای تولید نفت موافقت کنند و بپذیرند.
مدیر کل سابق اموراوپک و مجامع انرژی وزارت نفت خاطر نشان کرد: در صورتی که قیمت نفت کاهش بسیار شدید داشت، شاید اعضای اوپک با کاهش 1.8 میلیون بشکه ای موافقت می کردند، اما اکنون با آن موافقت نخواهند کرد.
به گزارش ایرنا، کشورهای عضو اوپک همواره در راستای راهبرد سازمانی خود در ساماندهی بازار نفت پیشگام بوده اند و گرچه دست همیاری به سوی تولیدکنندگان نفت غیراوپک می برند، اما به طور معمول با اقبال کم مواجه می شوند. اوپک در بیستم آذرماه 1395 موفق شد تولیدکنندگان نفت غیراوپک شامل روسیه، قزاقستان، گینه، جمهوری آذربایجان، سودان، مالزی، عمان، بولیوی، مکزیک، بحرین و برونئی را با خود همراه سازد.
این تولیدکنندگان نیز در مجموع با کاهش 600 هزار بشکه در روز از تولید نفت خود موافقت کردند.
پیش از نشست 172 که قرار است فردا در وین برگزار شود، وزارت نفت نروژ به عنوان یکی از کشورهای تولیدکننده نفت غیرعضو اوپک اعلام کرد که برنامه ای برای کاهش تولید نفت ندارد.
پیش از این عصام المرزوق وزیر نفت کویت، اعلام کرده بود خالد الفالح، وزیر نفت عربستان، با چند کشور تولیدکننده نفت غیر عضو اوپک، از جمله نروژ، ترکمنستان و مصر، گفت‌و‌گو داشته است و این کشورها برای همراهی با کاهش تولید نفت، ابراز تمایل کرده ‌اند.
دومین نشست کشورهای عضو و غیرعضو اوپک با حضور وزیران کشورهای غیراوپکی بعدازظهر پنجشنبه در مقر دائمی این سازمان در وین برگزار خواهد شد.
در عین حال نورالدین بوطرفه وزیر انرژی الجزایر دیروز (سه شنبه) پس از دیدار با وزیر نفت عربستان در وین اعلام کرد این کشور و عربستان انتظار دارند همکاری اوپک و غیر اوپک تا سال 2018 میلادی ادامه داشته باشد.
وی گفت: این کشور و عربستان از تمدید توافق کاهش تولید برای 9 ماه دیگر حمایت می‌کنند.
«آلدو فلورس کروگا» معاون وزیر هیدروکربری مکزیک دیروز اعلام کرد این کشور از تمدید توافق اوپک برای کاهش تولید نفت به عنوان راهی برای تثبیت بازار و جذب سرمایه در صنعت نفت این کشور، حمایت می کند.
«اعضای اوپک بهتر است برنامه‌ها برای کاهش هماهنگ تولید نفت را تا سال 2018 میلادی تمدید کنند و به احتمال زیاد همین کار را هم خواهند کرد.»
اما وی مشخص نکرد از دید او تمدید 6 ماهه و یا 9 ماهه مطلوبیت بیشتری خواهد داشت.
فلورس کروگا گفت: بازار با ثبات کمک می کند که چارچوبی پایدار برای سرمایه گذاری ارائه شود و این به مکزیک کمک می‌کند.
یکصد و هفتاد و دومین نشست کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) قرار است فردا (پنجشنبه) در مقر این سازمان در وین برگزار شود.
قرار است اعضای اوپک در این نشست، درباره تمدید توافق کاهش تولید نفت تصمیم گیری کنند.
عربستان و روسیه، بزرگترین تولیدکنندگان نفت جهان، پیش از این اعلام کردند لازم است توافق جهانی کاهش تولید نفت، یک دوره 9 ماهه دیگر نیز تمدید شود.
سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در نشست رسمی 30 نوامبر 2016 (دهم آذرماه )1395 در وین، برای نخستین بار از سال 2008 میلادی با کاهش تولید موافقت کرد تا با کاهش مازاد عرضه نفت در بازارها، به بالا رفتن سطح قیمت ها کمک کند.
براساس این توافق، مقرر شد اوپک یک میلیون و ٢00 هزار بشکه در روز از سطح تولید خود بکاهد.
ایران، الجزایر، آنگولا، اکوادور، گابن، عراق، کویت، لیبی، نیجریه، قطر، عربستان، امارات و ونزوئلا اعضای اوپک به شمار می روند.
ایران، نیجریه و لیبی تا رسیدن به سطح تولید پیش از بحران خود از برنامه کاهش تولید اوپک مستثنی شدند.