ضیایی اظهار کرد: کشتی‌های نفتکش بالاترین درصد امنیت را در بین سایر کشتی‌ها دارند، ولی انفجار به حدی بود که هیچ یک از اقدامات پاسخگو نبوده است.

 به گزارش مرور نیوز، یحیی ضیایی مشاور ارشد اتحادیه مالکان کشتی ایران با بیان اینکه چنین حوادثی مانند حادثه نفتکش سانچی به ندرت در حوزه دریایی رخ می‌دهد، اظهار کرد: با وجود چنین تجهیزات مدرن و فنی، رخداد حادثه تصادف در حوزه دریایی نیاز به بررسی کاملا تخصصی و کارشناسی دارد.

وی در ادامه افزود: انفجار مواد داخل کشتی، انتشار گازهای سمی و شعله‌های آتش اجازه نجات خدمه را از آنها گرفته بود.

نیروهای امدادی چین کاملا برنامه ریزی شده عمل کردند

ضیایی تصریح کرد: نیروهای امداد کشور چین در این حادثه کاملا برنامه‌ریزی شده عمل کردند و نحوه امدادرسانی آنها کاملا با امدادرسانی کشور ایران متفاوت است.

انفجارهای پی در پی اجازه خدمت رسانی به نیروهای چینی وایرانی را نداد

مشاور ارشد اتحادیه مالکان کشتی ایران تاکید کرد: انفجارهای پی‌درپی و شعله‌ور شدن آتش تا شعاع 500 متری کشتی اجازه‌ خدمت‌رسانی به نیروهای چینی و ایرانی نداده بود.

انتشار گازهای سمی امکان زنده بودن آنها را به صفر رسانده بود

وی در ادامه افزود: به اعتقاد چینی‌ها انتشار گازهای سمی امکان زنده بودن آنها را به صفر رسانده بود و در همان لحظه اول تمامی خدمه از بین رفته‌ بودند.

کشتی های نفتی بالاترین درصد امنیت وسختی را دارند

ضیایی با اشاره به اینکه کشتی‌های نفتی بالاترین درصد امنیت و سختی را دارند، گفت: در کنار تمامی کشتی‌های نفتی قایق‌های عبور از آتش وجود دارد و اتاق امنی که در برابر آتش مقاوم است ساخته شده است.

امکان سالم ماندن اتاق امن در نفتکش سانچی از بین رفته بود

وی اظهار کرد: متاسفانه برخورد این نفتکش به حدی وسیع و زیاد بوده است که قایق‌های نجات در همان لحظه اول به طور کامل سوختند و به دلیل وجود آب شیرین و درجه بالای حرارت امکان سالم‌ ماندن اتاق امن در این نفتکش از بین رفته است.

باید منتظر رمز گشایی جعبه سیاه باشم

مشاور ارشد اتحادیه مالکان کشتی ایران در پایان گفت: باید منتظر رمزگشایی جعبه سیاه باشیم و هم اکنون تمامی اظهارنظرها و صحبت‌ها غیرکارشناسی و تخصصی است.

آتش سوزی نفتکش

 گفتنی است، حادثه کشتی نفت‌کش سانچی، حادثه تصادف ۲ کشتی در آب‌های چین بود. روز شنبه ۱۶ دی ۱۳۹۶ (۶ ژانویهٔ ۲۰۱۸) ام وی ای سانچی متعلق به شرکت ملی نفتکش ایران که از عسلویه حرکت کرده بود و قرار بود جهت تحویل میعانات گازیعازم داسان کره جنوبی شود، در راه با یک کشتی فله بر چینی با ۶۴ هزار تن بار غله به نام «کریستال» در سواحل چین برخورد کرد، محموله نفتکش سانچی نفت فوق سبک با درجه اشتعال بسیار بالا بود که این موجب آتش‌سوزی فوق‌سریع کشتی شد. بر اثر برخورد این نفتکش با یک کشتی باربری در ۳۰۰ کیلومتری بندر شانگهای در سواحل شرقی چین، ۳۰ ایرانی و دو تبعه بنگلادشی ناپدید شده‌اند که بعد از چند روز جستجو جسد ۳ نفر از ایرانیان مفقود در این حادثه پیدا شد. نفتکش سانچی حامل ۱۳۶ هزار تُن نفت خام و میعانات سبک نفتی بود. طول این نفتکش ۲۷۴ متر بود و با پرچم پاناما بر روی دریا تردد می‌کرد. در مقابل کشتی کریستال صدمه اساسی ندید و تمام سرنشینان آن از این حادثه گذر کردند.

پس از این حادثه رئیس جمهور ایران دستور تشکیل کمیته ویژه رسیدگیِ حادثه نفتکشِ سانچی را صادر کرد و ریاست آن به عهده علی ربیعی وزیر کار قرار گرفت و او برای پیگیری وضعیت این کشتی به چین سفر کرد. گروهی از تکاوران نیروی دریایی ارتش ایراننیز به محل حادثه اعزام شدند. روز بعد از حادثه، نیروهای دریایی ایالات متحده آمریکا یک فروند هواپیمای گشت دریایی بوئینگ پی 8 را به محل حادثه فرستاد که مساحت بیش از ۱۲٫۳۰۰ کیلومتر مربع حول کشتی را برای یافتن ملوانان جستجو کرد.

بعد از برخوردام وی سانچی و سی اف کریستال که موجب آتش سوزی سانچی شد، سازمان دریانوردی چین هشت شناور ویژه شامل چهار شناور دولتی و چهار شناور بخش خصوصی، به همراه دو شناور کنترل آلودگی و تعدادی قایق ماهی‌گیری را برای انجام ماموریت امداد و نجات به محل حادثه فرستاد. گارد ساحلی کره جنوبی نیز بعد از هماهنگی با مقامات چینی، یک شناور و یک هواگرد بال ثابت برای کمک در عملیات امداد و جستجو ارسال کرد. روز بعد از حادثه، نیروی دریایی ایالت متحده آمریکا نیز یک فروند هواپیمای گشت دریایی بوئینگ پی 8 را از پایگاه هوایی کادنا در اوکیناوا به محل حادثه فرستاد که مساحت بیش از ۱۲٫۳۰۰ کیلومتر مربع حول کشتی را برای یافتن ملوانان، بدون نتیجه، جستجو کرد،اما درخواست کمک دیگری از طرف مقامات چینی دریافت نکرد.

پس از وقوع حادثه، علی اصغر پیوندی رئیس جمعیت هلال احمر با ارسال پیام به روسای جمعیت ملی و صلیب سرخ ژاپن، چینو کره جنوبی درخواست کمک اضطراری کرد. همچنین امیر شاهین تقی خانی سخنگوی ارتش جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که از ارتش کشورهای  چین و ژاپندرخواست شده تا به نفت‌کش حادثه‌دیده سانچی در دریای شرقی چین کمک کرده و خدمه را نجات دهند. سخنگوی گارد ساحلی ژاپن به  رویترز گفت که چین پیشنهاد ژاپن برای کمک به سانچی را رد کرده و گفته‌است که اگر لازم بود درخواست کمک خواهیم کرد

روز یکشنبه ۲۴ دی ۱۳۹۶ (۱۴ ژانویه ۲۰۱۸) ساعت ۱۵ به وقت چین (۱۰:۳۰ صبح به وقت ایران) تیم جستجوی بندر شانگهای چین اعلام کرد که کشتی سانچی پس از یک هفته آتش‌سوزی بطور کامل غرق شد، به گفته رئیس سازمان دریانوردی شانگهای نظر کارشناسان چینی بر درگذشت تمام خدمه بر اثر انفجار اولیه بوده‌است، اما ایران خواستار تداوم عملیات تا یافتن اجساد کارکنان نفت کش است. رئیس سازمان بنادر و دریانوردی ایران گفت: «کشتی به صورت کامل غرق شده‌است و به نظر نمی‌رسد به سایر پیکرهای مفقود شده دسترسی پیدا کنیم»

در طی این حادثه خانواده‌های خدمه سانچی درخواست داشتند تا ایران به چین فشار بیاورد تا کشور جمهوری خلق چین برای اطفا حریق و نجات خدمه سانچی کمک کند. خانواده‌های نگران و داغدار خدمه سانچی گفتند از همه دنیا تقاضای کمک داریم. شکوفه عبدالله زاده همسر احسان ابولی قاسم‌آبادی گفت: چرا چین کم‌کاری می‌کند و جان خدمه ایرانی برایشان اهمیتی ندارد. منصوره یحیایی همسر محمد کاوسی گفت: اگر روز اول طوفان و دود بود چرا در روزهای بعد که مشکلی نبود چینی‌ها هیچ کاری نکردند.ابراهیم فیاض جامعه شناس بیان کرد: چین نه خودش به سانچی کمک کرد و نه به کشور دیگری اجازه کمک داد، وی افزود ایران از ترس غرب بیشتر به شرق نزدیک شده اما این اتفاق برای چین بی‌اهمیت بود و اگر این اتفاق در نزدیکی کشورهای اروپایی یا آمریکا اتفاق می‌افتاد چنین وضعیتی پدید نمی‌آمد اما چین که می‌توانست کاری کند هیچ کاری انجام نداد. فیاض افزود آنقدر که غرب قابل اعتماد است چین قابل اعتماد نیست و ایران در آینده بیشتر از چین ضربه می‌خورد. محمد راستاد مدیرعاملسازمان بنادر دریانوردی گفت: هم ایران چون اکثر خدمه سانچی ایرانی بودند و هم پاناما چون سانچی تحت پرچم پاناما بود و همچنین ذینفعان دیگر که در این ماجرا دخیل بودند می‌توانند از چین شکایت کنند، و مسئله شکایت از چین حقوقی است و با جدیت در سازمان بین المللی دریانوردی پیگیری می‌شود.

در ۲۳ دی (۱۳ ژانویه) یک تیم چینی توانست وارد نفتکش سانچی شود و در جریان جستجوی انجام شده جعبه سیاه نفت‌کش سانچی پیدا شد. این جعبه سیاه فعلا به بندر شانگهای منتقل شده‌است. از آنجا که نفت‌کش متعلق به ایران در پاناما ثبت شده‌است، معاون امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی ایران گفت: «این جعبه سیاه برای بازخوانی تحویل مسؤولان کشور پاناما می‌شود.» در رابطه با استفاده از پرچم پاناما برای این کشتی سخنگوی کمیته اضطرار نفت‌کش سانچی، گفت که استفاده از پرچم پاناما ربطی به تحریم‌ها نداشته و به دلایل مارکتینگ انجام شده‌است. وی گفت: «ما اداره کننده کشتی هستیم و از نظر فنی و نفرات ما آن را اداره می‌کنیم اما این کشتی متعلق به شرکت غیر ایرانی است اما اداره آن با ما است.»

اسامی کارکنان و خدمه کشتی

  1. مجید قصابی عروجی، کاپیتان
  2. فرید محبی، سرمهندس
  3. مجید نقیان، افسر اول
  4. حسین جهانی هل‌آباد، افسر دوم
  5. احسان ابولی قاسم‌آبادی، افسر دوم
  6. میلاد عنایتی، افسر سوم
  7. -حامد بهاری هشکوایی، مهندس دوم
  8. محمدرضا رضازاده ماسوله، مهندس سوم
  9. مهدی سادگی، مهندس سوم
  10. حسن رومیانی، مهندس چهارم
  11. محمد کاووسی تکاب، افسر تدارکات
  12. بهرام اتحاد، افسر برق
  13. عبدالغنی سامری، سرملوان
  14. ابوذر نظامی، کمک سر ملوان
  15. سیدجواد حیدری، ملوان یکم
  16. محمدساجب علی میریدها، ملوان یکم
  17. محمدهارون راشید، ملوان یکم
  18. علیرضا نجفی‌فر، ملوان دوم
  19. علی حیدریه کهن، ملوان دوم
  20. بهرام پوریانی، تعمیرکار
  21. یاور افشاری، روغن کار
  22. میلاد آروی، روغن کار
  23. مسلم علیزاده نودهی، روغن‌کار
  24. عبدالکریم بشارتی پور، سرآشپز
  25. امید ضیایی، کمک سرآشپز
  26. ایوب مظفری آبدهگاه، مهماندار
  27. احسان فرجی، مهماندار
  28. سعید دهقانی، دانشجوی عرشه از دانشگاه خارگ
  29. پوریا عیدی پور، دانشجوی عرشه از دانشگاه خارگ
  30. سجاد عبداللهی، دانشجوی عرشه از دانشگاه خارگ
  31. محمد پیریائی، دانشجوی موتور از دانشگاه صنعت نفت محمودآباد
  32. ساقی فعال، همسر حسین جهانی هل‌آباد