چندی پیش اسنادی منتشر شد وانمود می کرد که اخطارهایی در سال های گذشته به پروژه برج های دو قلو کیش برای حل مشکلات حریق داده شده و برخی ساکنان این برج اعلام می کردند که علیرغم اینکه پایانکار دریافت شده هنوز مشکلات حریق آن پابرجا است.

به گزارش مرور نیوز،  در آن گزارش که اسناد آن مربوط به گذشته بوده و آنطور که نوروزی مدیر عامل شرکت همای تهران به عنوان شرکت سازنده این برج ها مدعی است هنوز بعد از سال ها مشکلات بر طرف نشده و علیرغم اخذ پایانکار برای مرتفع شدن مشکلات به خصوص مشکلات حریق هنوز پا بر جا هستند.

برخی از ساکنان برج های دو قلو کیش مدعی هستند که صدور پایانکار برای این برج در حالی صورت گرفته است که این برج هنوز مشکلات حریق دارد و ایرادات گرفته شده از سوی برخی نهادها مثل سازمان آتش نشانی ما را نگران کرده است.

برج های دوقلوی کیش(دو برج ۲۴ طبقه) بلندترین ساختمان های جزیره کیش هستند که در نزدیکی ساحل مرجانی در جنوب شرقی کیش و در مدار ساحلی واقع شده اند، پروژه برج های دوقلو توسط شرکت انبوه سازان همای تهران اجرا و احداث شده و در سال ۹۶ افتتاح شده است. به همین دلیل برای اینکه از جزئیات این ادعاها و مشکلات موجود مطلع شویم به سراغ حیدر نوروزی مدیر عامل شرکت انبوه سازان همای تهران و سازنده این برج رفتیم.

به همین منظور «حیدر نوروزی» مدیر عامل شرکت همای تهران درباره اینکه آیا خبرها صحت دارد و در این برج تخلفاتی صورت گرفته است و تجمیع برخی واحدهای مسکونی احتمال ریزش ساختمان و حریق در برج های دو قلو کیش را افزایش داده است؟ گفته است: برای اینکه وارد این بحث شویم ابتدا باید عنوان کنم که یکی از مشتریانی که عضو هیات مدیره هم هست از شرکت همای تهران ۸ واحد خریداری کرده بود بدون اطلاع از شرکت مشاور و سازنده برج(شرکت همای تهران) آنرا به ۴ واحد تجمیع کرده بود.

نوروزی در پاسخ به این پرسش که آیا مشکلات موجود در برج های دو قلو کیش که سازنده آن شرکت انبوه سازان همای تهران بر طرف شده است و اینکه در آن اسناد گفته شده است در آذر سال ۱۳۹۷ شرکت سازنده به دلیل تغییرات ایجاد شده در برجها که ناشی از آسیب به سازه و سیستمهای مجموعه از جمله آتش نشان می شد، تذکر گرفت؟ گفت: در حال حاضر و در آن زمان هیئت مدیره برج های دو قلو کیش با او همراه بوده اند و هر کاری که می خواسته در برج های دو قلو انجام داده است. شرکت همای تهران در سال ۹۷ اقدام به دریافت و اخذ پایانکار کرد و اتفاقا دستور آنرا نیز دریافت کرد. در همان روزها سازمان عمران و خدمات کیش طبق بررسی ها انجام داده به این نتیجه رسید که این موضوع صحت دارد و واحدها تجمیع شده و یک سری از مشاعات نیز با مشکل مواجه شده است.

وی ادامه داد: به همین دلیل سازمان عمران و خدمات کیش طی یک نامه ای به شرکت انبوه سازان همای تهران اعلام کرد که تا زمانی که این مشکلات بر طرف نشود ما نمی توانیم به این پروژه پایانکار بدهیم.

مدیر عامل شرکت انبوه سازان همای تهران با اشاره به اینکه در آن زمان مشکل آسانسور نداشتیم و تاییدیه آتش نشانی گرفته بودیم و گاز آنجا هم وصل بود اضافه کرد: به هر حال ۲ تا ۳ سال پیگیر این موضوع بودیم که مشکلات رفع شود اما متاسفانه این کار هم انجام نشد. چون هیئت مدیره برج های دو قلو کیش هم اجازه نمی داد که مشاور و سازنده برج و کارشناس رسمی دادگستری از برج های دو قلو بازدید کند و نظرات خود را ارائه کند.

وی در پاسخ به این پرسش که در مطالب قبلی عنوان شده و مدعی شده بودند که به سازه برج ها آسیب وارد شده است و احتمال اینکه این برج ها به سرنوشت متروپل دچار شوند وجود دارد گفت: طبق نظر کارشناسان این اقدامات به هر حال به سازه برج ها آسیب وارد کرده است. و اگر به حالت قبل باز می گشت مجوز پایان کار صادر می شد. تا اینکه در سال جاری با همکاری سازمان عمران کیش مجوز پایانکار موقت صادر شد و قرار بر این بوده است و تعهد داده شده است که این مشکلات رفع شود. اما تاکنون توسط فرد یا افرادی که باید این مشکل را برطرف می کردند نشده است.

مدیر عامل شرکت انبوه سازان همای تهران با اشاره به اینکه این موارد به اطلاع دادگاه رسیده است اما هنوز به نتیجه ای نرسیده ایم اظهار داشت: به هر حال چون سازه با مشکل مواجه شده است احتمال اینکه در آینده حادثه ای شبیه متروپل یا بیشتر یا کمتر رخ دهد ممکن است وجود داشته باشد.

اما برای اینکه یک طرفه به قاضی نرفته باشیم با «مشتاق مشتاقی» مدیر عامل هلدینگ اسمیران و یکی از اعضای هیئت مدیره برج های دو قلو کیش به گفتگو نشستیم.

او با بیان اینکه سرمایه گذار ۵۰ درصد برج های دو قلو است و به نوعی شریک ۵۰ درصدی محسوب می شود گفت: طبق نظر کارشناسان رسمی اینکه ۸ واحد به ۴ واحد تبدیل شود به سازه مشکلی وارد نمی کند و اینکه می گویند برج های دو قلوی کیش به سرنوشت متروپل می تواند دچار شود از اساس کذب و نادرست است.

مشتاقی در پاسخ به این پرسش که طبق اسنادی که در اختیار ما قرار گرفته بود گفته شده بود که علیرغم دریافت پایانکار هنوز برج های دو قلوی کیش مسائل و مشکلات اطفاء حریق را برطرف نکرده است آیا اسنادی دارید که نشان دهد اقدامات مناسبی برای حل مشکلات حریق شده است؟ ادامه داد: تمام اقدامات ما با سند و مدرک است. سازمان آتش نشانی ۳۳ مورد ایراد گرفته بود که ۳۰ مورد آن تا تاریخ ۳۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ برطرف شده و ۳ مورد آن نیز قرار است طبق تعهدی که داده شده است تا هفتم شهریور ماه سال جاری برطرف شود.

عضو هیات مدیره برج های دو قلو در پاسخ به این پرسش که این سه موردی که ایراد گرفته شده و هنوز برطرف نشده است کدام موارد هستند؟ اظهار داشت: یکی از این موارد سیستم اطفاء حریق گازی در اتاق های برق( محل تابلوهای برق برج معروف به گاز FM۲۰۰) بود که طی قراردادی که با شرکت ایمن مدام کار به تاریخ ۸ خرداد ماه امسال بسته شد.

وی افزود: دومین ایراد سیستم کنترل و مدیریت دود پارکینگ و سومین ایرادی که در حال برطرف کردن آن هستیم سیستم جایگزین بارشی واحدها است. در این سیستم وقتی آتش سوزی رخ دهد سنسورهایی هستند که خودکار به وظایف خود عمل می کنند. به هر حال تجهیزات در حال نصب است و طبق تعهدی که دادیم در تلاش هستیم تا موارد ایراد گرفته شده از سوی سازمان آتش نشانی تا ۷ شهریور ماه امسال برطرف شود.

وی در پاسخ به این پرسش که گفته شده است که پایانکار اخذ شده ، پایانکار موقت است ؟ گفت: اصلا این حرف خنده دار است چرا که اصلا بحثی یه نام پایانکار موقت نداریم. پایانکار اخذ شده پایانکار است و تا مدت زمان تعیین شده نیز موارد برطرف و اصلاح خواهد شد.

مشتاقی در پاسخ به این سوال که چرا دریافت پایانکار تا این حد طولانی شده است در حالیکه پروژه در سال ۹۶ به مرحله افتتاح رسیده بود؟ ادامه داد: اولا که باید این سوال را از شرکت همای تهران به عنوان سازنده این برج بپرسید. چرا که از سال ۹۲ این شرکت موظف بوده است که خاتمه عملیات را اعلام کرده است انجام دهد اما تاکنون هیچ اقدامی صورت نداده است.

مدیر عامل هلدینگ اسمیران در پاسخ به این پرسش که گفته می شود تجمیع ۸ واحد به ۴ واحد منجر به وارد شدن برخی مشکلات به سازه و احتمال حتی تخریب خواهد بود؟ و اینکه تحت چه شرایط ویژه ای و چگونه پایانکار دریافت شده است؟ تاکید کرد: بنده تمام این مواردی که در بالا اعلام کردم دارای مستندات کامل و رسمی است و اگر هر اظهارنظری می کنم با مدرک است. اما در خصوص این سوال باید بگویم که کارشناسان رسمی دادگستری و راه و مسکن طبق نامه هایی که موجود است این اقدام نه تنها به سازه مشکلی وارد نمی کند بلکه به دلیل کم کردن بار با برداشتن تیغه ها، سنگینی را از سازه کاهش می دهند.

وی تصریح کرد: طبق ضرب الاجل و تعهد محضری اینجانب به شرکت عمران، آب و خدمات کیش که متولی صدور پایانکار در جزیره کیش است مستلزم تحقق سه شرط اصلی بود. پرداخت بدهی انباشته و معوق به میزان ۲۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان، ارائه گزارش نهایی دستگاه نظارت که پس از بازدید و ملاحظات شرکت مهندسین مشاور عمران طرح بنا به مدت بیش از ۶ ماه گزارش نهایی صادر و به شرکت عمران ارائه شده است.

مشتاقی ادامه داد: و در نهایت همانطور که در قسمت بالا به آن اشاره کردم رفع نواقص ۳۳ گانه بود که ۳۰ مورد آن برطرف شده و ۳ مورد ان نیز تا ۷ شهریور برطرف خواهند شد. در خصوص سیستم های اطفاء حریق باید هناون کنم که بهترین نوع اطفاء حریق در دنیا است و برای اولین بار در کیش در حال نصب است.

وی گفت: به هر حال طبق سوالی که فرمودید باید اذعان کنم که بعد از تایید نهایی آتش نشانی برای اخذ صورت مجلس تفکیکی و اسناد مالکیت قدم برخواهیم داشت تا ۴۶۰ خانواده که تاکنون نتوانسته اند سند مالکیت دریافت کنند، سند مالکیت به نام آنها منتقل شود.

پدیده کارچاق‌کنی در اقتصاد

همچنین علیرضا سلیمی در گفتگو با خبرگزاری خانه ملت به دلایل بروز پدیده کارچاق‌کنی در اقتصاد اشاره کرده و گفته بود که این مسئله عوامل متعددی دارد، اما اصلی‌ترین آن نداشتن مقررات شفاف است، در واقع در برخی مواقع توصیه‌ها جای قانون را گرفته و روابط جای ضوابط نشسته‌اند به همین دلیل نخستین اقدام در راستای کاهش این مسئله حرکت در مسیر شفافیت است که البته مجلس یازدهم قدم‌های خوبی در این زمینه برداشته است.

نماینده مردم محلات و دلیجان در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: عامل دوم که سبب بروز این مشکل شده ارتباط خاص برخی افراد صاحب نفوذ با برخی از مسئولان است چراکه سوءاستفاده از این ارتباط منشاء کارچاق کنی شده متاسفانه این ارتباط خاص و محفل‌های اختصاصی سبب شده گا‌ها قانون در ارتباط با این افراد نادیده گرفته شود.

از سوی دیگر «هادی بیگی نژاد» درباره علل بروز پدیده کارچاق‌کنی در کشور و راه‌های مقابله با این پدیده به خبرگزاری ملت می‌گوید: راهی جزء بهینه‌سازی نظام حکمرانی وجود ندارد، به عنوان مثال اصلاح ساختار نظام بانک مرکزی ضروری است چراکه عده‌ای با لابی اقدام به احداث بانک می‌کنند و سپس از بانک خودشان به شرکت خودشان چندصد هزار میلیارد تومان وام می‌دهند! و از این طریق کار اقتصادی انجام می‌دهند و گا‌ها سرمایه مردم را نیز به یغما می‌برند لذا این نوع از اتفاق‌ها به دلیل خلاء قانونی در حوزه بانکداری است که منجر به سوءاستفاده برخی‌ها می‌شود.

نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی با اشاره به لابی‌گری‌ها در حوزه ساختمان‌سازی که منجر به بروز اتفاقاتی همچون متروپل شد، افزود: در این حوزه نیز خلاء‌های قانونی بسیاری وجود دارد و باید بخش قضایی نیز جزء ناظران در ارائه مجوز به ساختمان‌سازی دقت کند.

وی ادامه داد: در حالی افزایش بی‌ضابطه طبقات یک ساختمان مانند متروپل در کمیسیون ماده ۱۰۰ بررسی می‌شود که قوه قضاییه نیز در این کمیسیون نماینده دارد. متاسفانه افزایش غیرمجاز طبقات به طور دائم و متعدد در کشور اتفاق می‌افتد.

عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی معتقد است باید برای مبارزه با پدیده کارچاق‌کنی در کشور علاوه‌بر نظارت صحیح بر اجرای قوانین، وجدان کاری نیز در سطح جامعه وجود داشته باشد، ضمن آنکه باید مدل حکمرانی یعنی شیوه اجرای قانون و نظارت بر قانون تغییر کند.